Начин на приготвяне
Типичен ориз с миди от региона на Уелва, Андалусия, който се приготвя по традиция с малките пясъчни миди донакс.
По нашето Черноморие се срещат също, но за съжаление, почти всичко се изнася навън, тъй като този вид миди е високо ценен като морски деликатес повече извън България, отколкото у нас.
Ако ви е трудно да откриете този морски дар, опитайте ориза и с други пясъчни миди или дори с черни, но от по-малките.
Сложете мидите в леко топла, подсолена вода за 1 час, за да пуснат пясъка, който понякога съдържат. Ако ползвате малки черни миди, тази стъпка отпада, тъй като те не живеят под пясък, а се прикрепят върху скалички. Тях само почистете от твърдите образувания върху черупката и дръпнете мустачките от водорасли, ако имат такива.
За ориза си накълцайте на ситно лука и чесъна и ги запържете за 5 минути в зехтина.
Сипете ориза и бъркайте 1 минута.
Налейте виното и продължете бъркането още минута, за да се изпари алкохолът.
Налейте бульона - горещ, сложете сол, шафрана и колоранте (подправка, съдържаща куркума, карамфил, черен и червен пипер, още шафран и чесън на прах). Ако нямате готовата подправка, си сложете по отделно компонентите и).
Варете 10 минути, считано от момента на завиране и след това сложете мидите, изплакнати с вода.
Гответе още 4 минути, или докато се отворят всички.
Накълцайте магданоза, прибавете го към испанското ястие и поднесете на момента, докато е топло.
Добър апетит и настроение в духа на Испания с Ориз с миди и шафран от Уелва!