Начин на приготвяне
За тази рецепта за пълнени калмари ни трябват по-големи калмари. Дължината на калмарите трябва да бъде 20-25 cm.
Обикновено нямаме късмета да купуваме толкова големи калмари в супермаркетите, но когато сте на брега на Средиземно море, използвайте възможността и отидете до най-близкия рибен пазар, където можете да намерите цяла гама от различни видове калмари.
Възползвайте се от възможността и си купете още малко, за да можете да се насладите на прелестите на Средиземно море дори когато не сте на море.
Замразените калмари могат да бъдат във фризера до 6 месеца. Ако нямате възможност да намерите толкова голям калмар, можете да използвате няколко по-малки.
Като начало ще обелим кейла и ще го нарежем на четвъртинки вертикално. Накълцайте кейла в дълбока купа, след което залейте с водата, така че да престои известно време. Нарежете на ситно пролетния лук и задушете в зехтин, след това отцедете къдравото зеле и го сложете за кратко да се задуши с пролетния лук.
Свалете от котлона, добавете сол и черен пипер и разбъркайте всичко. Нарежете на ситно прошутото на кубчета, изсипете във задушения кейл и разбъркайте.
Напълнете калмарите с пълнеж от кейла и прошуто. Затворете калмарите с една или две клечки за зъби и ги поставете в огнеупорен съд. Сложете парченца масло върху и около калмарите. Нарежете калмарите на няколко места по дължината му.
Обърнете отрязаната страна на калмарите към дъното на огнеупорния съд и го сложете да се пече във фурната, докато приготвяме соса. Включете фурната на 200 °C.
Нека започнем със соса. Накълцайте чесъна на малки кубчета. Използваме кокосово мляко - гъстото от консерви. Изсипете кокосовото мляко в по-дълбок съд, добавете ситно нарязания чесън, една чаена лъжичка къри, малко сол - колкото искате солено, щипка пипер и чаена лъжичка джинджифил и разбъркайте всичко.
Извадете тавата от фурната, обърнете калмарите на другата страна, след което се върнете във фурната, за да се пече 7-8 минути.
Когато времето изтече, извадете тавата от фурната и залейте калмарите със соса.
Сложете алуминиево фолио и върнете във фурната да се пече на 200 градуса за 40 минути.
Намалете температурата на 180°C и печете още 20 минути.
Извадете тавата от фурната, отстранете алуминиевото фолио, обърнете калмарите и поръсете с пресния магданоз. Използвайте подправка, колкото искате, само не забравяйте, че има силна миризма, така че не прекалявайте, за да не поеме вкуса.
Върнете ги в изключената фурна за още една минута без алуминиево фолио.
Извадете го от фурната и го оставете да се охлади за около петнадесет минути, след това го поставете в по-голям съд и го нарежете на пръстени във вече изрязаните части.
Сервирайте пълнени калмари с кейл и прошуто в чинии и хапвайте, докато са топли.