Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Перфектна баклава с лешници

Перфектна баклава с лешници

Перфектна баклава с лешници
Снимка: Кулинарна мрежа
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Баклава с лешници правим всяка година и тази няма да бъде изключение"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 400 г
  • краве масло - 250 г разтопено
  • лешници - 100 г смлени
  • За сиропа
  • вода - 3 в.ч.
  • захар - 3 в.ч.
  • лимони - 1/2 бр. сока /или 2 с.л. лимонена есенция/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По две кори се намазват с разтопена масло и в тясната страна на корите се слагат от смлените лешници и се навиват на руло.

По същия начин се навиват и останалите кори, докато свършат. Готовите рулца се режат на по-малки парченца и обърнати нагоре се нареждат в намазнена тавичка да изглеждат като розички с кори.

Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна до златист цвят.

За шербета:

Водата и захарта се смесват, добавя се лимоновият сок/или есенцията, завира до разтопяване на захарта.

Топлата баклава се залива със студен шербет.

Най-важното при приготвяне на сиропа за баклавата с лешници е, че едното трябва да е топло, а другото студено.

Ако е топла баклавата, шербетът трябва да е студен и обратното. Баклавата трябва да престои поне 1 нощ, за да е перфектна, в хладилник или в студена стая.

По желание лешниците за баклавата можете да ги смесите и с шамфъстък за още по-сладък вкус.

Източник: Seda Sezgin - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: