Начин на приготвяне
По две кори се намазват с разтопена масло и в тясната страна на корите се слагат от смлените лешници и се навиват на руло.
По същия начин се навиват и останалите кори, докато свършат. Готовите рулца се режат на по-малки парченца и обърнати нагоре се нареждат в намазнена тавичка да изглеждат като розички с кори.
Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна до златист цвят.
За шербета:
Водата и захарта се смесват, добавя се лимоновият сок/или есенцията, завира до разтопяване на захарта.
Топлата баклава се залива със студен шербет.
Най-важното при приготвяне на сиропа за баклавата с лешници е, че едното трябва да е топло, а другото студено.
Ако е топла баклавата, шербетът трябва да е студен и обратното. Баклавата трябва да престои поне 1 нощ, за да е перфектна, в хладилник или в студена стая.
По желание лешниците за баклавата можете да ги смесите и с шамфъстък за още по-сладък вкус.
Източник: Seda Sezgin - Кулинарна мрежа