Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Меден орехов кекс

Меден орехов кекс

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Меден орехов кекс
Снимка: Мария Божилова
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Орехов кекс, който е чудесен за следобедно кафе и добра компания"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 500 г + за намазване
  • кафява захар - 200 г мокра
  • пудра захар - 5 с.л.
  • мед - 10 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • яйце - 1 бр.
  • козе прясно мляко - 200 мл
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сода бикарбонат - 1/3 ч.л.
  • орехи - 100 г ядки
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се бърка.

Прибавя се кафявата мокра захар, бакпулверът и содата.

Разбърква се много добре.

Козето прясно мляко се затопля леко, като към него се прибавя медът и пудрата захар.

Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.

Яйцето се разбърква на пяна и се прибавя на тънка струя към прясното мляко при продължително бъркане.

В брашното се прави кладенче, в което се изсипва прясното мляко.

Сместа се разбърква с тел до получаване на мехурчета.

Формата за кекс се намазва много добре с маслото и брашното за поръсване.

Сместа се изсипва във формата.

Орехите се начупват на едро и се слагат най-отгоре върху сместа.

Печете ореховия сладкиш в предварително загрята фурна 20 мин на долен реотан на 170 °C, след което се пече 30 мин на долен и горен реотан на 170 °C.

След като се изпече медения орехов кекс, се изважда от формата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: