Начин на приготвяне
Нарежете патладжаните и тиквичките на кръгчета в голяма тава, поръсете ги със сол и зехтин и ги сложете да се печат във фурната.
През това време запържете заедно босилека, целината, моркова и нарязания на много ситно лук.
Бъркайте ги около 5 минути, след което добавете и каймата.
Налейте виното и продължете да готвите сместа, докато се изпари алкохолът.
Изсипете подправките заедно с доматеното пюре и доматения концентрат и оставете соса под капак на умерена температура за около 20 минути.
В намазнена тавичка наредете печените тиквички и патладжани и отгоре изсипете от доматения сос с каймата - редувайте ги така, докато свършат всички продукти.
За гръцкия сос бешамел разбийте брашното с малко вода и сол с помощта телена бъркалка и го сложете да се вари на слаба температура при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
Прибавете прясното мляко и яйцето, и го гответе още няколко минути.
Добавете маслото и овкусете с черен пипер и индийско орехче.
Залейте гръцката мусака със соса бешамел, поръсете я с настърган кашкавал и я сложете да се пече до златисто на 200 °C.
Гръцката мусака с тиквички, патладжан и кайма е много вкусна.
Добър апетит!
Ако обичаш гръцката кухня, опитай непременно и рецептите ни за пастицио, патладжаните с доматен сос или тези очарователни гръцки тиквички.
Коментари
Брашно?