Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Апетитна гръцка мусака с патладжан и тиквички

Апетитна гръцка мусака с патладжан и тиквички

veronnika_pavlovaveronnika_pavlova
Чирак
60675107
Апетитна гръцка мусака с патладжан и тиквички
Снимка: veronnika_pavlova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Апетитната гръцка мусака с патладжан и тиквички! Вкусотия!"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г (свинска или смесена)
  • патладжани - 3 средни нарязани на шайби
  • тиквички - 3 средни нарязани на шайби
  • За соса Болонезе
  • доматено пюре - 1 кутия
  • кашкавал - 200 г настърган
  • олио - 4 с.л. или зехтин
  • кромид лук - 1 голяма глава, нарязан на ситно
  • чесън - 2 скилидки, нарязани на ситно
  • сол - 2 щипки на вкус
  • черен пипер - 2 щипки
  • риган - 2 щипки сушен
  • копър - 1 - 2 стръка пресен
  • За соса Бешамел
  • прясно мляко - 2 ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • зехтин - 3 с.л. олио
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготвяме патладжаните и тиквичките, като ги нарязваме предварително на тънки кръгчета. Поставяме ги върху кухненска хартия и посипваме отгоре със сол.

Оставете ги да отстоят около 20 минути, за да изтеглят излишната влага, след което ги отцеждаме.

Започваме да ги гриловаме на грил тиган с малко олио и от двете страни до омекване на зеленчуците.

След което започваме да приготвяме соса Болонезе. Загряваме олиото или зехтина в тиган на средна температура. Добавяме нарязаните на ситно кромид лук и чесън и ги задушаваме също до омекване.

Добавяме каймата в тигана и готвим, докато се раздроби. Прибавяме доматеното пюре и подправките към каймата. Оставяме сместа да ври на слаб огън за около 15-20 минути.

Заемаме се с подготовкатасоса Бешамел, като голям съд загряваме олиото или зехтина на средна температура.

Добавяме брашното и разбъркваме добре. Постепенно прибавяме млякото, разбърквайки непрекъснато, докато се получи гладка и хомогенна смес. Готвим, докато сосът се сгъсти. Подправяме със солта и черния пипер на вкус.

Загряваме фурната на 180°C. Загрейте фурната на 180°C (350°F). В подходяща за фурна тава подреждаме слой от патладжани, след това слой от тиквички и, накрая, слой от соса Болонезе. След което покриваме със сос Бешамел.

Печем в предварително загрятата фурна за около 40-45 минути, докато гръцката мусака хване златиста коричка.

След като стане готова мусаката с патладжан, поръсваме с настъргания кашкавал и ситно нарязан пресен копър.

Оставяме мусаката да изстине за около 10 минути преди сервиране, за да се стегне и нареже лесно. След което можем да се насладим на апетитната гръцка мусака с патладжан и тиквички! Вкусотия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: