Начин на приготвяне
Подготвяме патладжаните и тиквичките, като ги нарязваме предварително на тънки кръгчета. Поставяме ги върху кухненска хартия и посипваме отгоре със сол.
Оставете ги да отстоят около 20 минути, за да изтеглят излишната влага, след което ги отцеждаме.
Започваме да ги гриловаме на грил тиган с малко олио и от двете страни до омекване на зеленчуците.
След което започваме да приготвяме соса Болонезе. Загряваме олиото или зехтина в тиган на средна температура. Добавяме нарязаните на ситно кромид лук и чесън и ги задушаваме също до омекване.
Добавяме каймата в тигана и готвим, докато се раздроби. Прибавяме доматеното пюре и подправките към каймата. Оставяме сместа да ври на слаб огън за около 15-20 минути.
Заемаме се с подготовкатасоса Бешамел, като голям съд загряваме олиото или зехтина на средна температура.
Добавяме брашното и разбъркваме добре. Постепенно прибавяме млякото, разбърквайки непрекъснато, докато се получи гладка и хомогенна смес. Готвим, докато сосът се сгъсти. Подправяме със солта и черния пипер на вкус.
Загряваме фурната на 180°C. Загрейте фурната на 180°C (350°F). В подходяща за фурна тава подреждаме слой от патладжани, след това слой от тиквички и, накрая, слой от соса Болонезе. След което покриваме със сос Бешамел.
Печем в предварително загрятата фурна за около 40-45 минути, докато гръцката мусака хване златиста коричка.
След като стане готова мусаката с патладжан, поръсваме с настъргания кашкавал и ситно нарязан пресен копър.
Оставяме мусаката да изстине за около 10 минути преди сервиране, за да се стегне и нареже лесно. След което можем да се насладим на апетитната гръцка мусака с патладжан и тиквички! Вкусотия!