Начин на приготвяне
Ако обичате закуски със сирене, ще ви харесат и тези кифлички Таралежки за закуска.
Разтворете маята и захарта във водата, затоплена до 37 градуса. Оставете да на топло да шупне за 10 минути.
Пресейте брашното в голяма купа и смесете със солта.
В средата направете кладенче и в него сипете белтъка на яйцето, 50 мл от олиото (другото ползвам за намазняване на ръцете при месене и оформяне), киселото мляко и шупналата мая с водата.
Взимайте от брашното отстрани и бъркайте в кладенчето, докато се усвои цялото. Ако тестото за кифлички е рядко, поръсвайте си още брашно и когато започне да се отделя от стените на купата, го прехвърлете на набрашнен плот.
Месете тестото, докато стане гладко и еластично, а междувременно намазнявайте ръцете си, за да не ви лепне.
Разделете на малки топки и в средата намазвайте с масло и поставяйте натрошено сиренце. След това затворете добре от всички краища и оформете на кифлички с леко овална форма. Подредете ги на разстояние една от друга в тави, покрити с хартия за печене.
След като полуоформените солени кифлички престоят 15-20 минути (на топло) намажете с разбит с малко вода жълтък и направете бодлички с ножица, като осъществявате не много дълбоки клъцвания с издърпване нагоре.
За очички и носле забодете парченца черни маслини.
Оставете таралежките да бухнат за още 30 минути и след това изпечете в загрята за 190 градуса фурна до златист загар, приблизително 25 минути.
Поднесете за закуска и изненадайте малки и големи с тези очарователни кифлички Таралежчета.
Добър апетит!