Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Кифлички Таралежчета за закуска

Кифлички Таралежчета за закуска

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Кифлички Таралежчета за закуска
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
31/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
20
"Поднесете за закуска тези солени кифлички и изненадайте малки и големи"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г + за доизмесване и поръсване на плота
  • мая - 15 г жива
  • вода - 290 мл.
  • кисело мляко - 90 г
  • яйца - 1 бр. XL
  • захар - 10 г
  • сол - 10 - 15 г
  • олио - 60 мл.
  • краве масло - 3 с.л. меко
  • сирене - около 220 г или на вкус
  • маслини - 4 - 5 бр. черни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако обичате закуски със сирене, ще ви харесат и тези кифлички Таралежки за закуска.

Разтворете маята и захарта във водата, затоплена до 37 градуса. Оставете да на топло да шупне за 10 минути.

Пресейте брашното в голяма купа и смесете със солта.

В средата направете кладенче и в него сипете белтъка на яйцето, 50 мл от олиото (другото ползвам за намазняване на ръцете при месене и оформяне), киселото мляко и шупналата мая с водата.

Взимайте от брашното отстрани и бъркайте в кладенчето, докато се усвои цялото. Ако тестото за кифлички е рядко, поръсвайте си още брашно и когато започне да се отделя от стените на купата, го прехвърлете на набрашнен плот.

Месете тестото, докато стане гладко и еластично, а междувременно намазнявайте ръцете си, за да не ви лепне.

Разделете на малки топки и в средата намазвайте с масло и поставяйте натрошено сиренце. След това затворете добре от всички краища и оформете на кифлички с леко овална форма. Подредете ги на разстояние една от друга в тави, покрити с хартия за печене.

След като полуоформените солени кифлички престоят 15-20 минути (на топло) намажете с разбит с малко вода жълтък и направете бодлички с ножица, като осъществявате не много дълбоки клъцвания с издърпване нагоре.

За очички и носле забодете парченца черни маслини.

Оставете таралежките да бухнат за още 30 минути и след това изпечете в загрята за 190 градуса фурна до златист загар, приблизително 25 минути.

Поднесете за закуска и изненадайте малки и големи с тези очарователни кифлички Таралежчета.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: