Начин на приготвяне
Агнешкият комплект се измива много добре.
Белият дроб се слага в отделна тенджера от останалите дреболии.
Двете тенджери се заливат с вода и дреболиите се сваряват много добре, като при варенето се отпенват.
След като се сварят, дреболиите се изваждат от водата и се оставят да изстинат, след което се нарязват на дребно.
Пресният лук се почиства, измива и нарязва на ситно.
Оризът се измива до бистра вода.
Джодженът и магданозът се почистват от дръжките, измиват се и се нарязват на ситно.
В тиган се слага олио, в което се запържва леко пресният лук, след което се прибавят нарязаните дреболии.
Запържват се 10 мин, след което се прибавя оризът.
Запържването продължава още 10 мин при продължително бъркане.
Сваля се от огъня и се прибавя джодженът, магданозът, миксът от пипер, червеният пипер и солта.
Разбърква се много добре и се оставя да се охлади.
Булото се измива много добре и се оставя в студена вода със сол за 20 мин.
В гювечета се слага от плънката с дреболиите.
Булото се нарязва на големи парчета, които да могат да покрият плънката в гювечето.
Всяко парче от булото се намазва от двете страни с олио и се слага върху плънката.
Прибавя се вода, която да покрие сочната дроб сарма.
Пече се под капак 50 мин на 200 °C, след което дроб сармата по тракийски се пече без капак 10 мин.