Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Мезета»Миди в пикантен доматен сос

Миди в пикантен доматен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Миди в пикантен доматен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
02/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5
"Лято, миди, бяло вино и пясък - това е всичко, от което имате нужда през летните вечери"

Необходими Продукти

  • миди - 1 кг. бели пясъчни, донакс или подобен вид , живи(пресни)
  • лук - 250 г кромид
  • чесън - 2 скилидки
  • доматено пюре - 400 г или смлени пресни домати
  • кайенски пипер - 2 чушлета, сухи
  • босилек - 1 ч.л.
  • зехтин - 60 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете мидите в подсолена вода, така че да ги покрива. Оставете за 1 час, като смените водата с нова след изтичане на първите 30 минути.

По този начин морските дарове ще изхвърлят пясъка, който съдържат и няма да ви хрупкат като ги консумирате.

Накълцайте лука и чесъна на ситно и запържете в зехтина за 10 минути.

Сипете доматите, сол, щипка захар, босилека и стритите сухи, люти кайенски чушлета.

Гответе 15 минути или до сгъстяване на доматения сос.

Изплакнете и отцедете мидите и ги сипете при доматения сос.

Захлупете с капак и леко разклащайте на няколко пъти, докато се отворят всички - 4 минути приблизително.

За да се сготвят и отворят всички миди на тиган равномерно по едно и също време, то те не трябва да са на дебел пласт в тигана или тенджерката.

Сервирайте миди в пикантен доматен сос топли с чаша бяло вино.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: