Начин на приготвяне
Сложете мидите в подсолена вода, така че да ги покрива. Оставете за 1 час, като смените водата с нова след изтичане на първите 30 минути.
По този начин морските дарове ще изхвърлят пясъка, който съдържат и няма да ви хрупкат като ги консумирате.
Накълцайте лука и чесъна на ситно и запържете в зехтина за 10 минути.
Сипете доматите, сол, щипка захар, босилека и стритите сухи, люти кайенски чушлета.
Гответе 15 минути или до сгъстяване на доматения сос.
Изплакнете и отцедете мидите и ги сипете при доматения сос.
Захлупете с капак и леко разклащайте на няколко пъти, докато се отворят всички - 4 минути приблизително.
За да се сготвят и отворят всички миди на тиган равномерно по едно и също време, то те не трябва да са на дебел пласт в тигана или тенджерката.
Сервирайте миди в пикантен доматен сос топли с чаша бяло вино.
Добър апетит!