Луканка

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Луканка4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
18 бр.
"Наричат я универсалното мезе, мъжка салата и вкусотия, а нейното истинско наименование е - луканка"

Необходими Продукти

  • свински бут - 5 г
  • свинска плешка - 4 кг
  • сланина - 1 кг твърда
  • сол - 250 г
  • черен пипер - 40 г
  • захар - 30 г
  • кимион - 30 г
  • селитра - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на късове по 100-150 г, които се посоляват и се оставят на хладно за 24 часа, за да се отцеди отделящата се вода.

Отцеденото месо смелете в месомелачка с остър нож, за да не се намачка. Разстелете месотото, отгоре сложете нарязаната на кубченца сланина и посипете със селитра, захарта и подправките. Омесете добре и оставете за 3 денонощия в хладно помещение, за да се ароматизира и узрее.

След това отново смелете. Със сместа напълнете подготвените черва (чозове), предварително накиснати в хладка вода и нарязани на парчета с дължина 50 см.

Завържете червата от едната страна и ги пълнете бавно и плътно, без да влиза въздух. Завържете и от другата страна и направете окачалка от канап. След това набодете напълнените луканки с игла, за да излезе въздухът.

Нанижете ги на пръчка на разстояние 10 см едно то друго и ги окачете на проветриво място да съхнат. Сушенето трае около 30-60 дни при температура 10-12 градуса при относителна влажност на въздуха 75%.

През това време неколкократно през ден луканките се валцуват, за да се придаде форма и да се изкара всякакъв въздух. След като направите това няколко пъти, сложете луканките за 24 часа между 2 дъски с тежест, след което отново сложете да се сушат.

Пресоването се прави 3-4 пъти през 5-6 дни, като тежестта се увеличава всеки път.

Най-доброто време за приготвянето на домашната луканка е кусната есен и началото на зимата. Съхраняват се на сухо, хладно и проветриво място - най-добре обвити в хартия и наредени в сандъче между чиста и пресята пепел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сергей Анчев
Сергей Анчев
Хубава рецепта. Не мога да разбера защо я наричате " луканка ".
08.11.2019 12:12