Начин на приготвяне
Свинското контрафиле се измива много добре. Почиства се от жилите.
В дълбока тава се изсипва морската сол. Прибавя се водата и разбърква много добре.
Във водата се потапя месото, като месото трябва да е покрито с вода. Оставя се да престои 8 ч.
След това месото се изважда от солта и се измива много добре.
Слага се в дълбок съд и се залива със студена вода, така че да е покрито с вода.
Оставя се да престои 10 часа, като на половината от времето водата се излива и се сменя с нова вода.
След като е престояло във водата, месото се изважда и се подшушава много добре.
Червеният пипер, черният пипер, сминдухът, пушеният червен пипер и чубрицата се разбъркват много добре.
Месото се овалва в подправките от всички страна, за да поеме подправките.
Нарежда се върху дървена дъска, отгоре се слага втора дървена дъска и се притиска с тежест.
Оставя се притиснато с тежестта 10 ч.
След това месото се завързва в единия край с капан и се оставя да виси 5 дни на проветрива място при температура 5-7 градуса, за да издъхне пастърмата.
Пастърмата от свинско контрафиле по рецепта на Иван Манчев е готова.
Коментари
във саламура 8 часа ще стои,а във вода 10ч. Нещо не схващам