Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Пълнен калмар на фурна

Пълнен калмар на фурна

LenkaLenka
Мастър Шеф
5451432k
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Пълнен калмар на фурна4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Идеален летен обяд - пълнени калмари на фурна"

Необходими Продукти

  • чесън - 1 скилидка
  • кедрови ядки - 1 с.л.
  • зехтин - 1 ч.л.
  • лук - 1 глава
  • калмари - 1 бр.
  • галета - 40 г
  • пармезан - 20 г
  • магданоз - на вкус
  • босилек - на вкус
  • яйца - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - 40 мл
  • бяло вино - 100 мл
  • магданоз - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази рецепта се нуждаем от по-голям калмар. Дължината трябва да бъде 20-25 см.

Обелете и нарежете лука възможно най-ситно. Сипете зехтина в тигана да се загрее, след което добавете ситно нарязания лук. Лукът се запържва за кратко.

Нарежете пипалата на калмара на възможно най-малки парчета, до 5 мм.

Добавете нарязаните калмари в тигана с лука и запържете заедно. Пасирайте чесъна и добавете в тигана накрая, като внимавате да не го прегорите при готвенето.

Когато задушаването почти приключи, добавете една супена лъжица кедрови ядки и оставете да къкри за много кратко време. Прехвърлете всичко в по-дълбока купа, оставете да се охлади.

Когато сместа се охлади, добавете галета и пармезан и разбъркайте.

Босилекът и магданозът се нарязват на ситно, след това се добавят към сместа и се разбърква. Добавете сол и черен пипер.

В малка купа разбийте яйцето и изсипете сместа, след което разбъркайте с лъжица.

Напълнете калмара и го затворете с една или две клечки за зъби, поставете го в тава. Загрейте фурната до 250 °C и сложете да се запече калмарът за няколко минути.

Извадете тавата от фурната, обърнете калмара, след което върнете във фурната да се пече за 7-8 минути. Когато изтече времето, извадете тавата от фурната, след което полейте със зехтин и бяло вино. Поставете алуминиевото фолио и върнете във фурната да се пече на 200 градуса за 40 минути.

Намалете температурата до 180 °C и печете още 20 минути, ако е нужно. Преди това проверете дали не е готов.

Извадете тавата от фурната, отстранете алуминиевото фолио, обърнете пълнените калмари и поръсете с пресен магданоз.

Върнете се в изключената фурна за още една минута без алуминиево фолио.

Извадете от фурната и оставете за петнадесет минути да се охлади, след което поставете върху поднос. Нарежете и сервирайте.

Пълненият калмар на фурна е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: