Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Домашно джелато с малини

Домашно джелато с малини

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Домашно джелато с малини
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
6 мин.
Общо
46 мин.
Порции
6
"Заслужава си да се опита рецептата за това домашно джелато - по-голяма вкусотия няма да намерите никъде по магазините"

Необходими Продукти

  • животинска течна сметана - 500 мл (30 или повече процента масленост), предварително охладена
  • кондензирано мляко - 395 г подсладено
  • малини - 40 бр. пресни
  • пудра захар - 60 г
  • ликьор от малини - 2 с.л. по рецепта
  • лайм - 1 с.л. сок от цитруса
  • шоколад - 2 - 3 с.л., настърган на едро
  • Малинов кулис
  • малини - 400 г пресни
  • пудра захар - 200 г
  • вода - 50 мл
  • ликьор от малини - 1 с.л.
  • лимонов сок - 1/2 с.л.
  • И още
  • шоколад - за гарниране на десерта
  • какаови бисквитки - за основа
  • малини - за аранжиране
  • лимонова мента - листенца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбиваме сметаната до меки връхчета. Добре ще е, ако поставим съда в по-голям по обем друг такъв с лед или студена вода.

По-голямата плътност на десерта се дължи на това, че се бърка с много по-бавна скорост.

Изсипваме към сместа кондензираното мляко и разбъркваме внимателно с шпатула, за да запазим обема.

За разлика от сладоледа, знаем, че оригиналният Джелато е с по-малка аерация и водни кристалчета в текстурата си.

За да съкратим процеса на замразяването на десерта е добре формата, в която ще го съхраним, да престои и охлади във фризера за около 30 минути.

Изсипваме сместа в нея и я оставяме за около 35-40 минути във фризера.

Пресните малинови плодчета пасираме добре заедно с пудрата захар, малиновия ликьор и сока от лайма.

Неговата основна цел е да запази рубинения цвят на плодовете. Отново блендираме добре, докато получим гладка консистенция. Прибавяме шоколадът и разбъркваме добре.

Изваждаме кутията от фризера, прибавяме сместа, като разбъркваме бавно и вълнообразно с шпатулата.

Затваряме кутията с капак или покриваме с фолио за свежо съхранение и я оставете във фризера за 5-6 часа.

През това време приготвяме малиновия кулис. При мен дозата е по-голяма, защото останалата част съхранявам в хладилник и прибавям към плодови салати, кремове, палачинки и смути.

Приготвяме сироп от захарта и водата и оставяме да заври за около 5 минути. Оставяме го леко да се охлади и прибавяме към него ликьора, пасираните плодове и лимоновия сок. Отново затопляме и разбъркваме на слаб котлон за още 7 минути. Прецеждаме през цедка кулиса и оставяме да се охлади.

Гъстотата на сиропа може да се коригира, в зависимост от количеството плод и неговата захарност или водно съдържание. При мен бе необходима по-плътната му консистенция.

Изваждаме кутията от фризера на стайна температура за 5-10 минути непосредствено преди сервиране, за да се отпусне и да можете да загребем добре, така че текстурата му да остане по-мека и кремообразна.

Поднасяме десерта върху натрошени какаови бисквитки като основа. Те ще поемат част от разтапящия се малинов сладолед и ще допълнят десерта с текстура си. Аранжираме със шоколад, малини и прясно настъргана кора от лайм за свежест.

Домашното джелато с малини е страхотно, опитайте!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: