Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Пестил»Пестил от джанки

Пестил от джанки

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Пестил от джанки
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
12/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
15 мин.
"В детството обожавахме да хапваме пестил, затова сега е време и децата ни да го опитат"

Необходими Продукти

  • джанки - 2 кг
  • захар - 800 г
  • нишесте - 2 с.л. пшеничено
  • вода - 50 мл.
  • сливи - 1 ч.ч. сушени
  • индрише - 5 листенца, дъхава билка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За целта са ни необходими здрави и добре узрели джанки. Измиваме плодовете и отстраняваме костилката им.

Използвам електрическа машина, с приставка за сок, като ги смилам 2-3 пъти, докато отстранената люспа се отделя суха.

Сините сливи сме накиснали от вечерта и пасирани ги прибавяме към плодовата смес.

Полученото гъсто пюре поставяме в емайлиран съд и варим на слаб котлон за около 10-15 минути.

Добавяме захарта и дъхавите листенца индрише.

В студена вода разтваряме нишестето и сгъстяваме плодовата смес 5 минути, преди да я отстраним от котлона.

Така съкращаваме процеса на варене и запазваме полезните свойства на плодовете.

Постиламе в тавичка хартия за печене и изсипваме част от пюрето, с дебелина около 1-1.5 см.

Поставяме съда във фурната на 80 градуса, за около 4-5 часа. По време на сушенето отваряме периодично вратата на печката, за да се изпари водата при сушенето на пестила. Ако разполагате със сушилня, използвайте нейните функции.

След като по повърхността се образува коричка и не лепне, изваждаме пестила и го доизсушаваме на проветриво сенчесто място, покрит с тензух.

Добре изсъхнал го нарязваме на ленти и го поръсваме с пудра захар. Обвиваме го в хартия за печене или поставяме в хартиен плик. Съхраняваме на сухо и хладно място и консумираме с удоволствие през студените зимни месеци.

Пестилът от джанки е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: