Начин на приготвяне
Ще ви предложа една традиционна рецепта за домашен пастет от Странджанския край.
Подбирате възможно по-мазно свинско месо, мазната част от гърдите или бузи, аз съм правил и с мазни изрезки.
Режете месото и свинския дроб на хапки, слагате всички горепосочени подправки със солта и мелите възможно най-фино.
Ако нямате електрическа мелачка, става и с традиционна на ръка, като го минете два пъти през най-ситната решетка.
Добавяте 300 мл бульон (аз си заделям и замразявам от предходно готвене, няма значение какъв ще е освен свински, може телешки или пилешки бульон).
Оставяте смляната смес с подправките да почине една нощ в хладилника. На другия ден пълните пастета в буркани, като е много важно да пълните 2/3 от буркана и оставите 1/3 празно място, тъй като се раздува при варенето.
Слагате бурканите да се варят умерен огън. След като заврат, засичате 2 ч и 45 мин.