Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пастет»Домашен пастет от Странджанския край

Домашен пастет от Странджанския край

Marto_86Marto_86
Новак
281094
Домашен пастет от Странджанския край
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
225 мин.
Общо
245 мин.
"Ако и хлябът е домашен, направо ще си оближете пръстите от тази комбинация с пастет - гарантираме ви"

Необходими Продукти

  • За една доза
  • свински дроб - 2 кг
  • свинско месо - 2. 5 кг мазно
  • бульон - 300 мл
  • сол - 3 с.л.
  • индийско орехче - 1 ч.л.
  • кимион - 4 ч.л.
  • черен пипер - 4 ч.л.
  • чесън на прах - 2 ч.л.
  • сушени гъби - 50 г смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ще ви предложа една традиционна рецепта за домашен пастет от Странджанския край.

Подбирате възможно по-мазно свинско месо, мазната част от гърдите или бузи, аз съм правил и с мазни изрезки.

Режете месото и свинския дроб на хапки, слагате всички горепосочени подправки със солта и мелите възможно най-фино.

Ако нямате електрическа мелачка, става и с традиционна на ръка, като го минете два пъти през най-ситната решетка.

Добавяте 300 мл бульон (аз си заделям и замразявам от предходно готвене, няма значение какъв ще е освен свински, може телешки или пилешки бульон).

Оставяте смляната смес с подправките да почине една нощ в хладилника. На другия ден пълните пастета в буркани, като е много важно да пълните 2/3 от буркана и оставите 1/3 празно място, тъй като се раздува при варенето.

Слагате бурканите да се варят умерен огън. След като заврат, засичате 2 ч и 45 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: