Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Пилешка Супа»Гъста пилешка супа с праз и пащърнак

Гъста пилешка супа с праз и пащърнак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Гъста пилешка супа с праз и пащърнак
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
20/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Няма значение какъв е созонът - винаги можем да си хапнем вкусна пилешка супичка"

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 2 бр. големи
  • фиде - 55 г
  • праз - 1 стрък, светлата част (130 г)
  • пащърнак - 1 корен, 150 г
  • целина - 1 малък стрък с част от листата (селъри)
  • масло - 2 с.л. меко
  • олио - 5 с.л.
  • бяло вино - 70 мл
  • брашно - 3 с.л. с връх
  • магданоз - 1 с.л. накълцан
  • джоджен - 1 щипка, сушен
  • шарена сол - 1 - 2 щипки
  • лимонова трева - 1 щипка, на прах (по желание)
  • бял пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л. с връх
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете пилешките бутчета в леко подсолена вода до готовност на месото. Извадете ги от бульона, обезкостете и накъсайте месцето.

Накълцайте на ситно праза и целината с листата. Сложете ги в олиото и маслото с щипка сол да се задушават до омекване.

След две минути добавете и пащърнака, обелен и нарязан на малки кубчета.

Запържете за 3-4 минути, но на умерен огън, за да не загаря праза.

Сипете брашното и запържете за минута или до много светъл карамелен цвят, след това сипете виното и разбъркайте. Веднага ще се образува кашичка.

Налейте пилешкия бульон от варенето на бутчетата, подправките и още сол, а при нужда добавете и вода.

Варете 15-20 минути или докато кубчетата пащърнак са станали крехки у меки.

За подсилване на вкуса може да се добави и кубче пилешки бульон и лъжица вегета. Сложете в супата пилешките късчета и фидето и гответе още 3-4 минути.

Застройте с разбитото в кисело мляко яйце и поднесете ароматната и вкусна пилешка супа.

Преди да застроите е хубаво да изчакате няколко минути, за да спадне температурата на супата и яйцето да не се пресече. За да избегнете тази опасност можете да ползвате два или три жълтъка вместо цяло яйце.

Гъстата пилешка супа с праз и пащърнак е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: