Начин на приготвяне
Започнете с приготвяне на панакотата, за да има време да се стегне.
Пуснете двете топки биволска моцарела в блендер заедно със сметаната и смелете до гладкост.
Сипете в тенджерка и загрейте до 90 градуса за 5 минути.
През това време хидратирайте желатина в студена вода.
Към топлата, но не прекалено гореща смес, сипете млякото, сол и пипер и дръпнете от огъня.
Сложете желатина, разбъркайте и разпределете бялата смес в малки шоли за крем карамел, предварително навлажнени с вода.
Приберете в хладилник за 3 часа минимум или докато солената панакота се стегне.
За поднасяне на това изискано предястие ще направим сос от конфитирани домати.
Намачкайте ги и разбъркайте със захарта, малко сол, пипер и зехтин. Поставете в тенджерка на умерен огън до сгъстяване на сосчето (15 минути).
Накълцайте на ситно черните маслини и ги разбъркайте с около 40-50 мл. зехтин.
Отделно смесете магданоза (или босилек, или и двете) с орехите, останалия зехтин - около 30 мл. и щипка сол.
След като всички компоненти от предястието ви са готови, а панакотата се е стегнала добре, вече може да сервирате.
В чинии поставяйте от доматите на купчинки или разнесени с четка, за да е по-арт. Отгоре слагайте по една панакота от моцарела (или повече, взависимост колко са ви големи формичките).
За финал поръсвайте с двата дресинга от маслините и зелении с орехи.
Изненадайте вашите гости с това непретенциозно, но ефектно и много вкусно предястие от домати.
Добър апетит!