Начин на приготвяне
Нарежете месото на малки късчета и го натрийте с предварително смесените подправки за маринатата. Намачкайте го добре и го прехвърлете в купа. Полейте го с 1 с.л. олио, разбъркайте и го оставете да престои известно време.
Пригответе запръжката като за целта се нарязват праза и кромида на дребно и се запържват в сгорещено олио. Добавете нарязаните печурки и изчакайте за кратко да се задушат.
След няколко минути добавете ориза. Посолете, поръсете с черен и червен пипер. След кратко задушаване налейте 100 мл гореща вода. Щом оризът я поеме прекратете варенето и добавете месото. Оформете сармите. Във всеки един лист се слага по една ивичка бекон и по 1-2 с.л. от плънката.
Завийте стегнати сарми, които се нареждат в глинено гърне, на чието дъно са поставени няколко зелеви листа. Залейте с равни количества вода и зелев сок, колкото да се покрият сармите.
Полейте с олио, поръсете с червен пипер и затиснете с чиния. Поставете гювеча в студена фурна и печете на 220 градуса. След 30-тина минути намалете на 160 градуса и печете още 90 минути на бавен огън. Резултатът е уникален.