Начин на приготвяне
Представям ви тортата Мимоза по специална рецепта, посветена на Деня на жената.
Тортата Мимоза е класически десерт, перфектена за празнуване на жени, майки, приятелки, дъщери... Повярвайте ми, много е лесна за приготвяне у дома! Просто пригответе моята тествана основа от мек и висок пандишпан, безпроблемна рецепта, от която да получим 3 тортени блата, два се пълнят с крем и един се нарязва на парчета заедно с останалите остатъци!
Това е пандишпан с правоъгълна форма, с деликатен и вкусен крем пълнеж и украсена с ананас в сироп. Този плод е много важен, защото жълтият му цвят напомня на Мимоза - цвете, традиционно посветено на жените.
Сервирайте тази торта за дена на жената в края на хранене или като лека закуска, успехът му е гарантиран. За допълнително украсяване можете отстрани да шприцовате торта със сметана. Разбира се, можем да изберем декорацията, която предпочитаме, но препоръчвам класическият вариант.
За пандишпановия блат:
В купа разбийте яйцата, разбъркайте с електрически миксер и добавете захарта, докато удвоят обема си. Включете брашното, смесено с бакпулвера, малко по малко.
Намазваме с мазнина и брашно правоъгълна тава. Моята е 32 см х 22 см, можем да използваме и алуминиева тава.
Изсипете сместа за пандишпан в тавата и печете на 180°C за 40 минути в статична фурна.
Междувременно нека приготвим крема за тортата. Загряваме млякото в тенджера и добавяме лимоновата кора.
В друга купа добавете яйцата и захарта, след това брашното. Разбъркваме добре с бъркалка, докато сместа стане идеално гладка.
Когато млякото е горещо, изсипете в крема и загрейте. При непрекъснато бъркане оставете да се вари около 5 минути, докато се сгъсти.
Покрийте крема с найлоново фолио и го оставете настрана.
След изпичане на боята извадете от фурната, оставете да се охлади напълно, преди да го извадите от тавата. Нарежете го с остър нож хоризонтално, така че да се получат три равни слоя.
Приготвяне на пълнежа:
В купа се изсипва вече подсладената сметана и се разбива до твърдост с електрически миксер.
Вземете отново крема и разбъркайте за няколко секунди с миксера. Добавете разбитата сметана и разбъркайте добре с шпатула или лъжица.
В купа изпразнете буркана с ананас в сироп, нарежете го на малки парченца и го добавете към крема.
Добавяме половин чаша вода към останалия сироп, за да направим ваната.
Сглобяване и украса на тортата
В правоъгълна тава поставете първия слой пандишпан и го намокрете с ананасовия сироп. Покриваме с половината от ананасовия крем и изравняваме с шпатула.
Поставяме втория слой, накисваме със сиропа и покриваме с останалата част от ананасовия крем.
Взимаме последния слой и с помощта на нож подрязваме ръбовете, като запазваме само централната мека част. Сега раздробяваме пандишпана.
Покриваме повърхността на тортата с трохите от пандишпана, оставяйки ръбовете свободни.
Нашата торта Мимоза за женски празник е готова! Оставете го в хладилника 30 минути преди сервиране! Поднесете с шампанско!
Тортата Мимоза е класически десерт за празнуване на жени, майки, приятелки, дъщери; идеална е за специален повод или неделя със семейството!
ПС: Тортата Мимоза е създадена в Риети през 1950 г. от сладкарката Аделмо Ренци. Но едва през следващото десетилетие тя има страхотен успех, когато тортата е представена в Сан Ремо в конкурса за сладкиши - тя спечелва първо място! Тортата се приготвя с ягоди, в торта Черна мимоза с шоколад, на популярният вариант е с ананас.