Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Овесен хляб с жива мая

Овесен хляб с жива мая

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Овесен хляб с жива мая
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Овесен хляб с жива мая - от домашното по-вкусно няма, особено приготвен по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • ръжено брашно - 50 г
  • мая - 12 г жива
  • овесени ядки - 110 г филирани
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 15 мл + за намазняване
  • овесени трици - 50 г
  • бяло брашно - 100 г
  • захар - щипка
  • вода - 230 мл
  • пшенични трици - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смелете в блендер двата вида трици и овесените ядки. Смесете ги в купа с ръженото брашно и солта. Направете кладенче и сипете бялото брашно.

В средата направете още едно кладенче и сипете топлата вода, в която сте сипали маята и захарта. Оставете за 10 минути и добавете зехтин.

Смесете с брашното маята, може да добавите още малко вода и започнете да месите хлебното тесто.

Офомете диетичното хлебче и го поставете в намазнена тава за печене. Намазнете тестото в горната част и покрийте с кърпа да втаса.

Включете фурната на 180 градуса. Поръсете овесения хляб с овесени ядки и печете за 40 минути или до придобиване на загар. В последните 10 минути може да увеличите на 190 градуса.

Когато е готов домашният хляб, покрийте с кърпа и го оставете да изстине.

Овесеният хляб с жива мая е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: