Начин на приготвяне
Смелете в блендер двата вида трици и овесените ядки. Смесете ги в купа с ръженото брашно и солта. Направете кладенче и сипете бялото брашно.
В средата направете още едно кладенче и сипете топлата вода, в която сте сипали маята и захарта. Оставете за 10 минути и добавете зехтин.
Смесете с брашното маята, може да добавите още малко вода и започнете да месите хлебното тесто.
Офомете диетичното хлебче и го поставете в намазнена тава за печене. Намазнете тестото в горната част и покрийте с кърпа да втаса.
Включете фурната на 180 градуса. Поръсете овесения хляб с овесени ядки и печете за 40 минути или до придобиване на загар. В последните 10 минути може да увеличите на 190 градуса.
Когато е готов домашният хляб, покрийте с кърпа и го оставете да изстине.
Овесеният хляб с жива мая е много вкусен.