Начин на приготвяне
Маята се втрива със захарта. След това се добавя във водата заедно със 1 ч.л. сол и 1 ч.л. брашно. Оставя се настрани да пипне.
Брашното се пресява. По средата се прави кладенче и се добавят първо сухите съставки, а след това и киселото мляко и всичко се омесва до меко тесто.
Оставя се да втаса. При мен отне около 40 мин. Но ако бързате и нямате толкова време - загрейте фурната на 50 градуса и след това я изключете.
Сложете тестото, но не затваряйте фурната. При нужда действието може да се повтори.
Оформя се питата.
Аз обикновено я разделям на две-три топки. След което ги удължавам (тип много дълъг колбас), режа ги на шайби около 1-2 см и започвам да ги подреждам в тавата. И така и с другата/другите топчици.
След като сме оформили питата, я оставяме да втаса още един път.
Мажем с жълтък и поръсваме със сусам по желание и печем на предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. При мен отнема около 30-40 минути.