Рибена чорба от хек

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Рибена чорба от хек
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
11/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Специалитетът на деня е рибена супичка от хек, която всички ще си хапнат с голямо удоволствие"

Необходими Продукти

  • хек - 1 цяла риба, 1.2 кг
  • скариди - 8 бр. по - големи, небелени
  • пресен лук - 3 стръка
  • кромид лук - 1/2 глава
  • моркови - 1 бр. голям
  • пащърнак - 1 корен
  • магданоз - 4 стръка
  • дафинов лист - 1 бр.
  • домати - 1 бр., добре узрял
  • картофи - 1 бр.
  • чесън - 5 скилидки
  • бренди - 40 г (4 - 5 капачки)
  • зехтин - 50 г + 3 с.л.
  • червен пипер - 1/3 ч.л.
  • кайенски пипер - 1 сухо, люто чушле
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете от вътрешностите рибата хек (мерлуза). Отрежете главата и опашката, а тялото нарежете на дебели шайби/рибни котлети.

Откъснете главите на скаридите, а телата им запазете настрана.

Подгответе си зеленчуците за бульона на рибената чорба:

Обелете моркова, пресния лук и пащърнака. Нарежете ги на едро. Картофа само обелете и разполовете, а скилидките чесън оставете цели, но също обелени.

В дълбока тенджерка загрейте малко зехтин (около 3 с.л.) и сложете главата и опашката на рибата плюс главите на скаридите, лютото кайенско чушле и три скилидки от чесъна. Запържете всичко, докато пусне прекрасен аромат, и сложете останалите подготвени зеленчуци без картофа. Когато и те леко се запържат, сипете брендито и по желание фламбирайте.

4. Налейте около 1.2 л. вода, сложете половинките картоф, както и сол на вкус и си сварете ароматен бульон за 25 минути или докато зеленчуците са омекнали.

Дръпнете го от огъня и захлупете с капак рибената супа.

В отделна по-голяма тенджера сипете 50-те грама зехтин да се загрее и в него запържете накълцани на ситно или смлени стария кромид лук и другите две скилидки чесън с щипка сол.

Докато се запържват си настържете домата и сложете и него. Добавете червения, черния пипер и дафиновия лист.

След 2-3 минути налейте прецедения богат рибен бульон, а зеленчуците от него нарежете на кубчета и заделете (без пресния лук).

Когато ароматната чорба кипне, сложете котлетите от мерлуза и варете 3-4 минути или малко повече, зависи от дебелината на шайбите).

Идва ред на скаридите - тях пуснете в чорбата така, както са небелени, само с липсващи глави.

Те се сготвят много бързо - за 2 минути.

Заедно с тях сипете и сварените и наситнени зеленчуци, които извадихме от бульона, както и накълцан на ситно магданоз.

Доовкусете със сол и по желание лимонов сок.

Поднесете рибената чорба от хек гореща и хапвайте с удоволствие.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: