Начин на приготвяне
Почистете от вътрешностите рибата хек (мерлуза). Отрежете главата и опашката, а тялото нарежете на дебели шайби/рибни котлети.
Откъснете главите на скаридите, а телата им запазете настрана.
Подгответе си зеленчуците за бульона на рибената чорба:
Обелете моркова, пресния лук и пащърнака. Нарежете ги на едро. Картофа само обелете и разполовете, а скилидките чесън оставете цели, но също обелени.
В дълбока тенджерка загрейте малко зехтин (около 3 с.л.) и сложете главата и опашката на рибата плюс главите на скаридите, лютото кайенско чушле и три скилидки от чесъна. Запържете всичко, докато пусне прекрасен аромат, и сложете останалите подготвени зеленчуци без картофа. Когато и те леко се запържат, сипете брендито и по желание фламбирайте.
4. Налейте около 1.2 л. вода, сложете половинките картоф, както и сол на вкус и си сварете ароматен бульон за 25 минути или докато зеленчуците са омекнали.
Дръпнете го от огъня и захлупете с капак рибената супа.
В отделна по-голяма тенджера сипете 50-те грама зехтин да се загрее и в него запържете накълцани на ситно или смлени стария кромид лук и другите две скилидки чесън с щипка сол.
Докато се запържват си настържете домата и сложете и него. Добавете червения, черния пипер и дафиновия лист.
След 2-3 минути налейте прецедения богат рибен бульон, а зеленчуците от него нарежете на кубчета и заделете (без пресния лук).
Когато ароматната чорба кипне, сложете котлетите от мерлуза и варете 3-4 минути или малко повече, зависи от дебелината на шайбите).
Идва ред на скаридите - тях пуснете в чорбата така, както са небелени, само с липсващи глави.
Те се сготвят много бързо - за 2 минути.
Заедно с тях сипете и сварените и наситнени зеленчуци, които извадихме от бульона, както и накълцан на ситно магданоз.
Доовкусете със сол и по желание лимонов сок.
Поднесете рибената чорба от хек гореща и хапвайте с удоволствие.
Добър апетит!