Начин на приготвяне
Настъргваме 2 с.л. от кората на лимона и изцеждаме сока.
Смесваме мекото масло, захарта, ваниловата захар и солта. Разбъркваме до светлъл крем. Добавяме 2/3 от лимоновия сок и яйцата - едно по едно.
Смесваме брашното, смлените бадеми и бакпулвера, прибавяме към останалата смес. Разбъркваме до получаване на тесто.
Ябълките нарязваме наполовина, отстраняваме семената и нарязваме на тънки филийки.
Намазваме продълговата форма (около 25 см) за печене с масло. Първо слагаме слой от тестото - около 1 см, отгоре подреждаме ябълковите резени и отново повтаряме, докато свърши тестото.
Печем ябълковия сладкиш в предварително загрята фурна на 140 градуса с вентилатор или 160 градуса без вентилатор за около 1 ч. и 15 минути. Оставяме да се охлади и изваждаме от формата.
За глазура смесваме пудрата захар и 1-2 ч. л. лимонов сок, разбъркваме и разпределяме върху сладкиша.
Отгоре поръсваме с филирани бадеми.
Сладкишът с ябълки на слоеве е готов.