Начин на приготвяне
За приготвянето на тестото за Чебуреки с извара използвам брашно за баница, то е идеално за целта, тъй като прави тестото еластично и дава възможност да се разточи на тънко без да се къса.
Замесването става по стандартния начин, като първо брашното се пресява, прави се кладенче и в него се сипват водата и мазнината със солта. Единствената особеност е, че течността трябва да е затоплена до 60 градуса.
Омесва се гладко, еластично тесто и се оставя да почине и се отпусне. Завива се с кърпа, за да не изсъхва.
През това време се забърква плънката, която е нетипична за чебуреки, тъй като класическите се приготвят от месо/кайма.
Тези са с извара, което ги прави по-леки и подходящи за закуска.
Изварата може да комбинирате 50/50 с обикновена и кашкавалена, а защо не и да добавите сиренце.
Настърган кашкавал към плънката също прави баничките неустоимо вкусни.
Яйцата се чукват към изварата и се разбъркват. Плънката се посолява и е готова.
От тестото се късат парченца, намазват се с олио и се разточват на тънка, кръгла кора, подобна на кора за баница, но не чак толкова фина.
По половината на кръга се слага от плънката на тънък пласт и се прегъва и захлупва с ненамазаната половина. Притиска се с пръсти по краищата, а после хубаво се прищипва с вилица, подобно на пелмени.
Чебуреки се пържат в обилно количество олио на умерен до силен огън докато почервенеят приятно.
В тигана се пускат по максимум две банички, за да не спада температурата.
Стават хрупкави, с изкусителна коричка и мека вътрешност.
Хапвайте ги топли за закуска и им се насладете!