Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Бухти»Въздушни бухтички с кефир - оладьи

Въздушни бухтички с кефир - оладьи

ВалентинаВалентина
Новак
39
Въздушни бухтички с кефир - оладьи1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4-5

Необходими Продукти

  • кефир - 500 мл (домашен, тъй като в България не се продава по магазините)
  • брашно - 3 ч.ч. (по 250 мл)
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л
  • сода - 1/2 ч.л.
  • олио - 2.с.л. за тестото + малко олио за печенето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Следвайте точно указанията и добавяйте продуктите в посочената последователност, за да станат наистина въздушни бухтичките.

Разбийте с миксер яйцата и налейте кефира, като продължавате да разбивате на ниска скорост. Добавете захарта и солта (променете количеството захар и сол в зависимост от това дали обичате по-сладко или по-солено. Аз ги предпочитам леко сладки и добавям сол, за да подсили вкуса им.)

Сложете сместа на слаб котлона, за да се затопли, но да не става гореща и да не завира! Бъркайте с телена бъркалка непрекъснато, за да не се пресекат яйцата. Добавете на части пресятото брашно към топлата смес, като разбивате с бъркалката. Трябва да получите малко по-рядка от кексово тесто смес. Най-накрая добавете содата - сместа се надига и оживява, а след това долейте и олиото. Доразбийте до хомогенност с бъркалката.

Загрейте 2-3 капки олио в тиган с незалепващо покритие преди всяко сипване. Тиганът трябва да е добре намазнен, но оладьите да не се пържат в маслена баня. По този начин бухтите се получават по-диетични и не се налага да ги отцеждате върху кухненска хартия.

Сипвайте от тестото с малък черпак - ще видите как сместа се надига и става на мехурчета при печенето. След като са готови от едната страна, се обръщат от другата.

Сервирайте въздушни бухтички с кефир топли на закуска с мляко, сметана, сирене, сладко, конфитюр или мед според предпочитанията.

Забележка: Моите бухтички правя с кефир, който си приготвям у дома с кефирна гъба. По своята същност кефирът е коагулирало с помощта на кефирната гъба прясно мляко 3%-3.5%, без добавянето на вода или консерванти.

Кефирът е неотменна част от руската национална кухня, където го продават във всички хранителни магазини. Разбира се, домашният кефир е много по-вкусен и по-качествен от фабрично произведения.

Така приготвени, оладьите стават нежни и пухкави. Не съм пробвала да ги правя с кисело мляко (със сигурност ще се получат, но не знам каква би била разликата във вкуса им. Ако решите да ги пробвате с кисело мляко, използвайте 2%.

В Русия казват на тези бухтички оладьи, а тази, която ви предлагам, е най-класическият вариант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Daria
Daria
В сайта има статия със заглавие Как се прави кефир - потърси в търсачката
20.08.2014 13:14
ema
ema
как да си
направя домашен кефир
18.08.2014 19:40
1
Покажи всички подкоментари