Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Китайски хлебчета на тиган

Китайски хлебчета на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Китайски хлебчета на тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Меки и пухкави с изкусителна златиста коричка са тези хлебчета от китайската кухня"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г
  • вода - 135 мл.
  • мая - 7 г суха
  • олио - 10 мл.
  • захар - 25 г
  • сол - 1 щипка
  • олио - за пържене
  • масло - за намазняване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да имаме автентични китайски хлебчета, е нужно да ги обработим термично два пъти-един път на пара, след това да ги изпържим.

Ето и самата технология:

Водата се затопля леко до 37 градуса и в нея се сипват олиото, захарта и маята. Разбърква се добре.

Към течността се пресява брашното със солта и се омесва гладко тесто.

Оставя се да втаса за 40 минути или докато удвои обема си.

Втасалото тесто се премесва за кратко и разделя на 10 равни порции, всяка с приблизително тегло 40 грама.

Взима се едно парченце тесто и се оформя дълъг фитил, после се поставя върху намазнен или набрашнен плот и се сплесква и изтънява с точилка, като по този начин се издължава още повече. Трябва да достигне дължина 45-55 см. и ширина 2 см.

От единия край по ширина започва да се навива като същевременно се разтяга и издърпва във въздуха, по този начин се изтънява тестото още повече. Навива се докрай за фа се получи като слоеста кифличка.

По същият начин се процедира и с останалите девет парчета тесто.

Готовите хлебчета се подреждат в уред за готвене на пара или специално кухненско приспособление за целта. Повърхността, където се подреждат се намазнява предварително с масло и те трябва да са на разстояние едно от друго.

В случай че не се побират всичките в уреда, по-добре да се направят на два пъти.

Оставят се отново да удвоят обема си за около час и тогава се включва уреда, като се настройва на 15 минути.

Олиото за пържене се загрява на силен огън, но не съвсем максималната степен (например от 9 степени, на 8-ма) Най-добре съдът да е малък и да има повече олио.

Меките и бели хлебчета, полусготвени на парата, се изваждат и пускат в сгорещеното олио като се пържат две по две, не по повече.

Веднага щом станат златисти, китайските хлебчета на тиган се изваждат върху кухненска абсорбираща хартия да се отцедят от мазнината.

Сервират се топли на момента.

Изстинат ли стават леко жилави, но когато са топлички са направо неустоими- меки и пухкави, с изкусителна коричка.

Добър апетит с тези хлебчета на тиган от китайската кухня!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: