Начин на приготвяне
Маслените бисквити се смилат или се натрошават на ситно. Добавя се разтопеното масло и се разбъркват, докато сместа стане на трохи.
Бисквитената основа се разпределя във форма с откопчаваща се стена, в която сте сложили на дъното хартия за печене и се притиска добре навсякъде, за да се оформи плътна основа. Прибира се в хладилника за около 1 час, докато стегне.
Крема сиренето се разбърква с лъжица или телена бъркалка до гладка смес. Добавят се захарта, заквасената сметана и ванилията и отново се разбива с бъркалка до еднородна смес. Сметаната се разбива до твърди връхчета и внимателно се добавя към крем сиренето.
Желатинът се разтваря в студена вода, докато набъбне (* от общото количество желатин оставете около 2 с.л., които ще ползвате за желиране на сладкото от боровинки), след което се загрява на водна баня и се добавя към сместа от крем сирене и двата вида сметана.
Разбърква се добре и се изсипва върху основата, заравнява се и се прибира в хладилник за около 40-45 минути. След като повърхността стегне, се добавя боровинковият слой – сладкото се смесва с водата и желатина и се разпределя внимателно върху вкусния чийзкейк.
При голяма разлика в температурата на крем сиренето и желатина е много вероятно да се получи ефект на „пресичане“, когато желатинът се добави към студената смес от крем сирене и сметана.
Желателно е продуктите (крем сирене и заквасена сметана) да бъдат на стайна температура, с изключение на течната сметана, която трябва да е охладена, за да може да се разбие.
Докато се изчаква да стегне слоят от крем сирене, желатинът, който е предназначен за боровинковия слой, ще застине. Затоплете внимателно на водна баня и ще се отпусне. Прибавете към боровинковото сладко и разнесете върху чийзкейка. Приберете отново в хладилника за 1 нощ.
Преди сервиране внимателно прокарайте върха на тънък нож по стената на формата, преди да я свалите. Нарежете на парчета разкошния чийзкейк с боровинки без печене.