Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Чийзкейк»Разкошен чийзкейк с боровинки без печене

Разкошен чийзкейк с боровинки без печене

Kristina9595Kristina9595
Новак
111122060
Разкошен чийзкейк с боровинки без печене3 / 3
27/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Няма нужда от печене този боровинков чийзкейк, само от почитатели, които да го хапнат"

Необходими Продукти

  • За основа
  • бисквити - 150 г маслени
  • краве масло - 70 г разтопено
  • сол - щипка
  • За крем
  • крема сирене - 300 г (ползвах на Вълчев)
  • заквасена сметана - 100 г
  • течна сметана - 100 мл (35%)
  • пудра захар - 150 г
  • ванилов екстракт - 1 с.л.
  • желатин - 10 г разтворен в 60 мл студена вода *
  • За заливка
  • сладко от боровинки - 100 г
  • вода - 4 с.л.
  • желатин - 2 с.л. от разтворения във вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслените бисквити се смилат или се натрошават на ситно. Добавя се разтопеното масло и се разбъркват, докато сместа стане на трохи.

Бисквитената основа се разпределя във форма с откопчаваща се стена, в която сте сложили на дъното хартия за печене и се притиска добре навсякъде, за да се оформи плътна основа. Прибира се в хладилника за около 1 час, докато стегне.

Крема сиренето се разбърква с лъжица или телена бъркалка до гладка смес. Добавят се захарта, заквасената сметана и ванилията и отново се разбива с бъркалка до еднородна смес. Сметаната се разбива до твърди връхчета и внимателно се добавя към крем сиренето.

Желатинът се разтваря в студена вода, докато набъбне (* от общото количество желатин оставете около 2 с.л., които ще ползвате за желиране на сладкото от боровинки), след което се загрява на водна баня и се добавя към сместа от крем сирене и двата вида сметана.

Разбърква се добре и се изсипва върху основата, заравнява се и се прибира в хладилник за около 40-45 минути. След като повърхността стегне, се добавя боровинковият слой – сладкото се смесва с водата и желатина и се разпределя внимателно върху вкусния чийзкейк.

При голяма разлика в температурата на крем сиренето и желатина е много вероятно да се получи ефект на „пресичане“, когато желатинът се добави към студената смес от крем сирене и сметана.

Желателно е продуктите (крем сирене и заквасена сметана) да бъдат на стайна температура, с изключение на течната сметана, която трябва да е охладена, за да може да се разбие.

Докато се изчаква да стегне слоят от крем сирене, желатинът, който е предназначен за боровинковия слой, ще застине. Затоплете внимателно на водна баня и ще се отпусне. Прибавете към боровинковото сладко и разнесете върху чийзкейка. Приберете отново в хладилника за 1 нощ.

Преди сервиране внимателно прокарайте върха на тънък нож по стената на формата, преди да я свалите. Нарежете на парчета разкошния чийзкейк с боровинки без печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: