Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Моят разкошен чийзкейк с тиква

Моят разкошен чийзкейк с тиква

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Моят разкошен чийзкейк с тиква
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 13с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
25 мин.
Порции
10
"Разкош в чиния, който сме нарекли чийзкейк с тиква"

Необходими Продукти

  • тиквено пюре - 400 г
  • крема сирене - 300 г Тип Филаделфия
  • прясно мляко - 350 мл
  • захар - 120 г
  • желатин - 4 листа (около 8 г)
  • портокалова кора - 1 с.л. фино настъргана (по желание)
  • канела - 1 щипка (по желание)
  • черен шоколад за украса
  • Блат
  • бисквитки орео - 180 - 200 г
  • масло - около 70 г разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заемете се първо с блата за вкусния тиквения сладкиш. Пуснете бисквитките да се смелят в блендер и смесете с маслото, като слагате от него по малко, докато трохите се навлажнят достатъчно. Това е необходимо, защото самият крем, с който са слепени също придава известна влажност и не трябва да се прекалява с маслото.

Сипете бисквитената смес в тавичка с откопчаващо се дъно, застлана с хартия за печене. Притискайте с обратната страна на лъжица, докато блатът стане гладък и стегнат. Оставете в хладилник, докато приготвите сместа за чийзкейка.

Загрейте млякото със захарта на умерен огън, без да позволявате да завира. Когато захарта е стопена, сложете крема сиренето и хубаво разбийте. Накрая добавете тиквеното пюре и разбъркайте. Ако тиквата е много сладка, захарта може да се намали.

Дръпнете от огъня и ако желаете, допълнителни аромати си сложете фино настъргана портокалова кора или малко канела. Имайте предвид, че особено портокаловата кора ще промени много вкуса на чийзкейка с тиква.

Хидратирайте желатина в студена вода и го сипете при всичко останало, разбърквайки много добре. Чийзсместа трябва да е гореща, за да се разтопи желатинът, но не е хубаво да е вряла, защото би неутрализирала желиращите му свойства.

По желание си разтопете малко черен шоколад и намажете бисквитения блат, за да образува тънък предпазен слой и да го запази хрупкав. Когато се втвърди сипете чийзсместа - вече изстинала, но все още течна.

Покрийте тортата с тиква със стреч фолио и приберете в хладилник да стегне, най-добре за 1 нощ.

Преди да откопчаете формата, прокарайте по стените навлажнен нож.

Украсете разкошния чийзкейк с тиква със едри стърготини черен шоколад и поднесете.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
!!Препоръка- За грамовете желатин, който трябва да сложите, за по- сигурно се съобразете с указанията на пакетчето на този, който използвате и вижте препоръките на производителя за грамовете подходящи за това количество смес.
10.03.2020 02:43
2