Начин на приготвяне
Заемете се първо с блата за вкусния тиквения сладкиш. Пуснете бисквитките да се смелят в блендер и смесете с маслото, като слагате от него по малко, докато трохите се навлажнят достатъчно. Това е необходимо, защото самият крем, с който са слепени също придава известна влажност и не трябва да се прекалява с маслото.
Сипете бисквитената смес в тавичка с откопчаващо се дъно, застлана с хартия за печене. Притискайте с обратната страна на лъжица, докато блатът стане гладък и стегнат. Оставете в хладилник, докато приготвите сместа за чийзкейка.
Загрейте млякото със захарта на умерен огън, без да позволявате да завира. Когато захарта е стопена, сложете крема сиренето и хубаво разбийте. Накрая добавете тиквеното пюре и разбъркайте. Ако тиквата е много сладка, захарта може да се намали.
Дръпнете от огъня и ако желаете, допълнителни аромати си сложете фино настъргана портокалова кора или малко канела. Имайте предвид, че особено портокаловата кора ще промени много вкуса на чийзкейка с тиква.
Хидратирайте желатина в студена вода и го сипете при всичко останало, разбърквайки много добре. Чийзсместа трябва да е гореща, за да се разтопи желатинът, но не е хубаво да е вряла, защото би неутрализирала желиращите му свойства.
По желание си разтопете малко черен шоколад и намажете бисквитения блат, за да образува тънък предпазен слой и да го запази хрупкав. Когато се втвърди сипете чийзсместа - вече изстинала, но все още течна.
Покрийте тортата с тиква със стреч фолио и приберете в хладилник да стегне, най-добре за 1 нощ.
Преди да откопчаете формата, прокарайте по стените навлажнен нож.
Украсете разкошния чийзкейк с тиква със едри стърготини черен шоколад и поднесете.
Да ви е сладко!
Коментари