Начин на приготвяне
Преди всичко пригответе маринатата за пилешко:
Нарежете месото на кубчета със среден размер (ако са твърде малки, няма да могат да се набодат на шишчетата, ако са големи, няма да се изпекат добре), след това ги сложете в дълбок съд с капак.
В съда сложете всички съставки за маринатата - горчицата, магданоза, солта, пипера, чесъна, зехтина и разбъркайте добре всяко парченце месо да се покрие с марината, похлупете и оставете за нощ в хладилника.
*Месото може да престои в маринатата и 2-3 часа, но колкото по-дълго стои, толкова по-сочно ще бъде.
Измийте тиквичката, отрежете краищата, след това я разделете през средата и всяка половина нарежете на полумесеци с дебелина около 5 мм.
Чери доматите измийте и нарежете на половинки. Вземете дървено шишче и подредете: тиквичка, бяло месо, чери домати х2 и завършете с тиквичка.
Наложете хартия за печене на дъното на тава и залейте пилешките шишчета със зехтин.
Печете в предварително загрята фурна на 200 °C, 15 минути. Обърнете ги и полейте отново със зехтин и печете още 15 минути (докато станат златисти на цвят).
Средиземноморските шишчета са готови.
*Може да ги печете и на скара, тиган, грил тиган.
*Може да комбинирате и други зеленчуци по желание, например червен лук и чушка.