Кутмач

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Кутмач1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • овче прясно мляко - 1 л
  • сол - 1 щипка
  • захар - 400 г
  • яйца - 6 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се сварява и се бърка, докато стане по-гъсто. Сипва се захарта и солта. Щом поври няколко минути, се сваля от огъня и се оставя да изстине.

Сипва се в чинии. Във вряща вода се чукват едно по едно яйцата. Когато побелеят, се изваждат с решетъчна лъжица и се слагат в чиниите с млякото.

Посолява се и се поливат със запържения в маслото червен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

някой
някой
400г захар? и червен пипер?
08.11.2015 16:01
2
Радина
Радина
Известно е и като "асчак" или "ахчак"
15.08.2014 22:46
2
Йорданка Христова
Йорданка Христова
На места го наричат "катък" и е много вкусен с печени чушки
11.02.2014 18:06
1
DEQN
DEQN
Значи най-точно се среща където се гледат овце, т.е. в цяла България, за да не се спори!Но се нарича крокмач, а това може да е нещо друго.
21.12.2013 19:21
ivan
ivan
кутмача няма нищо общос таз рецепта
кутмача се прави само с мляко овче и то края на лятото когато се згъстява млякото на овцете след като са пуснали кочовете да ги загонват и се прави на водна баня с щипка сол и непрекъснато бъркане като не се позволява да завира водата до згъстяване на млякото и по лъжицата почват да остават следи от топчета от млякото атова яица това захар масло препържено пълни глупости ИЗМИСЛИЦИ НА НЯКОИ САМОЗВАНЕЦ и кутмача е пазпространен повечето в софииско и на места го знаят като КРУКМАЧ
21.12.2013 15:07
12
1
Покажи всички подкоментари