Начин на приготвяне
Адаптирано от най-известната индийска готвачка Мадхур Джафри!
Отворете консервата с кокосово мляко (трябва да бъде оставена без разклащане в продължение на 24 часа на студено) внимателно отделете с лъжица гъстата сметана отгоре и заделете в купа за по-късно.
Нарежете чесъна на ситно.
Нарежете гъбите на парчета, удобни за хапване. Изсипете гъбите в купа и разбъркайте със сол и къри.
Втрийте подправките в гъбите и оставете настрана за 10 минути.
Сложете олио в тиган и сложете на средна температура. Добавете чесъна и гответе, докато покафенее. Свалете тигана от котлона и добавете чили на прах, кимион и лук на прах и разбъркайте.
Сложете отново на котлона на средно слаб огън и добавете купата с гъби (със течността, която се е отделила от тях) в тигана. Разбъркайте и гответе 2 минути.
Добавете 3/4 чаша кокосово мляко в тигана. Оставете да къкри 10 минути без капак.
Добавете 3/4 чаша кокосов крем (втвърдения крем на млякото ) и разбъркайте до смесване. Намалете котлона и оставете да къкри за минута и продължете да разбърквате.
Изключете котлона и добавете лимонов сок. Разбъркайте.
Готови сте за сервиране на този чуден сос за месо!
Поднесете с пилешки шницели и ли свинско или само ориз басмати за веганска версия. Това е чудесно ястие!
Бележки
Не промених рецептата на Мадхур Джафри, просто нямах всички съставки. Индийците използват само къри паста за готвене. Сухото къри е приспособеният вариант за готвене на къри сос от англичаните.
Можете също така да оставите да се готви по-дълго, ако не сте готови да сервирате веднага този универсален къри сос с гъби.