Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Къри»Кюфтенца с гъби в къри сос

Кюфтенца с гъби в къри сос

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Кюфтенца с гъби в къри сос
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
15/05/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Кюфтенца с гъби в къри сос е храна за душата, която не трябва да си спестявате"

Необходими Продукти

  • За кюфтенцата
  • кайма - 500 г смес
  • лук - 1 глава
  • прясно мляко - 200 мл
  • сухар - 2 филийки
  • яйца - 1 бр.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - 2 щипки
  • черен пипер - 1/3 ч.л. смлян
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
  • За соса
  • лук - 1 глава
  • олио - 4 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • гъби - 200 г
  • къри паста - 2 с.л. или къри на прах
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • пасирани домати - 1 ч.ч. консервирани
  • сол
  • черен пипер - 1/2 ч.л. смлян
  • магданоз
  • сметана - 100 мл за готвене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата за кюфтенцата се слага в дълбока купа. Сухарите се накисват в прясно мляко, докато омекнат.

Изстискват се и се прибавят към каймата. Добавя се нарязаният на дребно лук и подправките - кимион, индийско орехче и черен пипер.

Каймата се омесва и се оставя за около два часа в хладилника. След това от нея се оформят кюфтенца, които се овалват в брашно и изпържват в сгорещено олио.

В дълбок тиган се задушава в малко мазнина нарязан на дребно лук. Когато лукът омекне, се прибавят нарязаните на филийки гъби, а малко след това и скилидките чесън.

Зеленчуците се разбъркват на няколко пъти, след което в тигана се слагат къри пастата, доматеното пюре и пасираните домати. Кърито се овкусява със сол и черен пипер на вкус.

Оставя се да къкри на тих огън, докато се сгъсти. Когато е готов, се налива готварската сметана, разбърква се и в него се пускат изпържените кюфтенца.

Кюфтенца с гъби в къри сос се готви още пет минути, дръпва от котлона и поръсва с нарязан на ситно магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: