Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щрудел»Ароматен щрудел с мак и орехи

Ароматен щрудел с мак и орехи

IvanaIvana
Чирак
114101
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Ароматен щрудел с мак и орехи
Снимка: Ivana
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
8
"Също като в кухнята на баба"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 800 г
  • яйца - 2 цели и 2 жълтъка
  • прясно мляко - 400 мл
  • олио - 100 мл
  • мая - 25 г
  • захар - 6 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • лимонова кора - кора от 1
  • 1 крем
  • мак - 400 г (смлян със захар)
  • прясно мляко - 200 мл
  • ванилова захар - 2 пак.
  • 2 крем
  • орехи - 300 г
  • захар - 5 с.л.
  • ванилова захар - 1 пак.
  • прясно мляко - 200 мл
  • стафиди - 100 г
  • за намазване
  • белтък - 1
  • краве масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете млякото с 1 с.л. захар и маята и оставете да шупне, през това време смесете всички съставки за тестото за щрудел освен брашното.

След като маята шупне, прибавете постепенно брашното, докато не получите гладко тесто. Покрийте го и го оставете 1 час да втаса.

Пригответе си кремовете - за двата трябва да кипнете млякото и да смесите с останалите съставки. Оставете ги да се охладят.

Втасалото тесто разделете на две части. Всяка част разточете с 0.5 см дебелина и наредете кремовете отгоре, като на снимката. Навийте на руло и сложете в подходящ за печене съд.

Оставете да втаса половин час, след това намажете отгоре с белтък и сложете да се пече на 180 °C.

След 15-20 мин, когато придобие приятен цвяр, покрийте с фолио и печете ароматния щрудел още 20 минути.

След това махнете фолиото, изключете фурната и оставете още 5 минути в затворена фурна.

Извадете от фурната и намажете щрудела с масло.

Нарежете и сервирайте след поне час време, поръсено с пудра захар.

Да ви е сладко с този ароматен щрудел с мак и орехи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: