Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Пържоли»Бонфиле иберико в сос от лук и горчица

Бонфиле иберико в сос от лук и горчица

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Бонфиле иберико в сос от лук и горчица
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
11/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
26 мин.
Общо
41 мин.
Порции
2
"Бонфиле иберико в апетитен лучен сос - това си е специалитет за гости"

Необходими Продукти

  • свинско бонфиле - 1 бр. рибица иберико
  • розмарин - 1 ч.л. сушен
  • черен пипер - 1/3 ч.л. фино смлян
  • червено вино - 100 мл
  • зехтин - 6 с.л.
  • табаско - 5 - 6 капки (или друг лют сос)
  • див лук - около 8 - 10 зелени перца
  • Сос от лук и горчица
  • лук - 1 средна глава, 200 г
  • горчица - 1 с.л. с връх
  • нишесте - 10 - 12 г царевично, натурално
  • вода - 120 мл
  • пилешки бульон - 1/2 кубче
  • зехтин - 60 мл
  • сол - на вкус
  • бяло вино - 60 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата може да се реализира и със свинска рибица от друга порода, но аз ви препоръчвам да опитате точно с иберико, защото наистина има разлика в качествата на месото и определено породата иберико има по-сочно, крехко и вкусно месо.

Почистете бонфилето от външните ципи и натрийте със черен пипер, розмарин, две лъжици зехтин и лютия сос (после не се усеща почти в ястието). Полейте с малко червено винце и хубаво оваляйте в него месото.

Покрийте със фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 2 до 5 часа.

Извадете рибицата на стайна температура докато приготвяте соса и си я нарежете на парчета с дебелина около 3.5 см.

Накълцайте лука за соса и го задушете за около 10 минути в зехтина.

Добавете виното и водата, с разбито в тях нишесте.

Натрошете кубчето бульон и бъркайте 10 минути докато получите кремообразен сос.

Дръпнете от огъня, добавете горчицата и сол на вкус и пасирайте до гладкост.

Загрейте на силен огън дълбок тиган с 3-4 лъжици зехтин и запечатайте бонфиленцата до златисто от всички страни.

Печете месото до желаната от вас степен на готовност, но имайте предвид, че ако силно препечете, всяко едно месо става сухо. Затова най-добрия вариант е коричка със хубав загар и сочна вътрешност.

Готовите малки пържолки залейте със соса и когато заври, дръпнете от огъня и веднага разпределете в две порции.

Поръсете със ситно скълцан див лук и поднесете с хубаво вино.

Бонфилето иберико в сос от лук и горчица е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Вие на каква температира пекохте месото и колко време?
12.10.2021 19:05
1
Покажи всички подкоментари