Начин на приготвяне
В дълбока купа сипете млякото, прибавете маята, 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно, разбъркайте и оставете настрани за около 5 минути.
След това прибавете олио, хладка вода, 2 лъжици захар и разбъркайте.
Сипете 500 г брашно, бакпулвера и солта и омесете тесто.
Прехвърлете на работна повърхност и прибавяйте останалото брашно, докато не замесите меко тесто. Намажете го с олио, покрийте го с кърпа и оставете да втаса 40 минути.
Намажете работната повърхност с олио. Разделете тестото на две части. И двете премесете на намазнената повърхност и с точилка разточете два правоъгълника.
Намажете ги с крем и ги навийте на руло. Двете рула сложете в тава с хартия за печене на дъното. Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса 40 минути.
Намажете с разтопеното масло, след 10 минути отново намажете с разтопено масло.
Печете в добре загрята фурна на 180 °C за 40 минути.
Готовия щрудел извадете от фурната, покрийте с чиста кърпа и оставете да изстине.
Охладения щрудел поръсете с пудра захар.
Нарежете щрудела с крем на парчета и сервирайте.