Начин на приготвяне
Ако не сте пробвали жасминов ориз, препоръчвам с две ръце. Този ориз е вкусен и изключително ароматен сам по себе си, а ако добавиш и подправки става превъзходно ястие.
Този вид ориз не поема толкова вода, колкото обикновения, а след приготвянето му има по- лепкава консистенция.
Нарязах зеленчуците и месото. Ориза измих хубаво под студена вода, докато не тече от него чиста вода.
Сложих в купата на инстант пота кокосово масло (може и олио, аз лично не ползвам, а и кокосовото масло дава приятен аромат) и зеленчуците.
Включих на saute за 15 минути и след изсипването на заленчуците сложих и малко вода (да се задушават, а не точно запържват) и миналите през пресата скилидки чесън. Зеленчуците се приготвяха 5 минути и след това към тях прибавих свинското месо - него също задушавах 5 минути.
След това добавих ориза, разбърках малко и добавих подправките (това е моментът, в който оризът максимално поема ароматите на подправките). Задуших с още малко вода, за не повече от 3-5 минути.
Изключих програмата, изсипах 2.5 чаши вода- около 600 мл и включих под налягане за 10 минути. След като програмата приключи, натиснах cancel, за да не премине към Keep warm и оставих така за 7 минути. След това изпуснах ръчно парата.
Ароматният жасминов ориз със свинско е готов.