Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Ароматен жасминов ориз със свинско

Ароматен жасминов ориз със свинско

Цветина ГавазоваЦветина Гавазова
Помощник Готвач
110417223382
Ароматен жасминов ориз със свинско
Снимка: Цветина Гавазова
1 / 3
15/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
32 мин.
Общо
37 мин.
Порции
8
"Толкова ароматно и вкусно е това ястие със свинско и жасминов ориз"

Необходими Продукти

  • жасминов ориз - 300 г
  • моркови - 2 броя
  • чушки - 1 брой (голяма)
  • лук - 1 глава ( голяма)
  • чесън - 3 скилидки
  • свинско месо - 500 г
  • Подправки
  • червен пипер
  • сол
  • кимион
  • кардамон
  • кориандър
  • чубрика
  • канела - щипка
  • куркума
  • джинджифил
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако не сте пробвали жасминов ориз, препоръчвам с две ръце. Този ориз е вкусен и изключително ароматен сам по себе си, а ако добавиш и подправки става превъзходно ястие.

Този вид ориз не поема толкова вода, колкото обикновения, а след приготвянето му има по- лепкава консистенция.

Нарязах зеленчуците и месото. Ориза измих хубаво под студена вода, докато не тече от него чиста вода.

Сложих в купата на инстант пота кокосово масло (може и олио, аз лично не ползвам, а и кокосовото масло дава приятен аромат) и зеленчуците.

Включих на saute за 15 минути и след изсипването на заленчуците сложих и малко вода (да се задушават, а не точно запържват) и миналите през пресата скилидки чесън. Зеленчуците се приготвяха 5 минути и след това към тях прибавих свинското месо - него също задушавах 5 минути.

След това добавих ориза, разбърках малко и добавих подправките (това е моментът, в който оризът максимално поема ароматите на подправките). Задуших с още малко вода, за не повече от 3-5 минути.

Изключих програмата, изсипах 2.5 чаши вода- около 600 мл и включих под налягане за 10 минути. След като програмата приключи, натиснах cancel, за да не премине към Keep warm и оставих така за 7 минути. След това изпуснах ръчно парата.

Ароматният жасминов ориз със свинско е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: