Начин на приготвяне
Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета.
Загрейте маслото, като заделите малка част от него за намазване на тавата и още малко за добавяне към сместа.
В загрятото масло сотирайте ябълките и когато омекнат леко, сложете при тях кафявата захар и канелата.
Бъркайте минута-две до хубав светло карамелен цвят, но внимавайте да не станат на каша - трябва да си стоят на отделни парченца, макар и меки.
Сипете ябълките в тавичка, обилно намазнена и разпределете равномерно по дъното.
Разбийте яйцата до втечняване и в никакъв случай на пяна. Към тях налейте сметаната, млякото, течните екстракти от ванилия и ром и малкото заделено масло (може да е меко или разтопено, но не студено и твърдо).
Към течната смес сипете захарта и бъркайте до разтопяването й. Накрая сложете брашното и разбийте с телена бъркалка до гладка смес, която да е по-рядка от смес за палачинки.
Залейте ябълките в тавата с приготвената смес и печете в загрята за 180 градуса фурна за около 30 минути.
Ябълковият сладкиш е готов, когато придобие златист загар, стегнал е и при продупчване с клечка, тя излиза суха.
Оставете десерта да изстине, поръсете обилно с пудра захар и поднесете.
Много нежен и вкусен Френски десерт с ябълки!
Коментари