Начин на приготвяне
Сипете вода в дълбока тенджера и я кипнете. Потопете лозовите листа за 1-2 минути и веднага след това ги сложете в купа с много студена вода.
Загрейте лъжица олио в тиган и запържете наситнения лук. Сипете измити ориз и разбъркайте.
Малко след това доматите, нарязани на малки кубчета и разбъркайте добре. Овкусете с подправките и след кратко готвене свалете от огъня.
Вземете едно лозово листо и сложете лъжичка от плънката. Завийте постната сармичка. Процедирайте така до изчерпване на продуктите.
Наредете сармичките в тенджера. Посолете отгоре и овксуете с лимоновия сок и червения пипер. Сипете вода, която да покрие продуктите и затиснете с чиния.
Гответе на много тих огън около 2 часа.
Постните лозови сарми с ориз са готови.