Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Пълнозърнест хляб с натурален квас

Пълнозърнест хляб с натурален квас

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пълнозърнест хляб с натурален квас
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Друго не ни трябва на масата - само един такъв пълнозърнест хляб"

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 300 грама пълнозърнесто (+ още за поръсване и доомесване)
  • вода - 200 мл
  • натурален квас - 80 грама (ръжен)
  • олио - за намазняване на ръцете
  • захар - 1 с.лъжица
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако нямате квас, може да си го направите, като смесите вода и брашно до получаване на гъста каша.

Сипете в бурканче и оставете да престои на стайна температура, като не затваряте изцяло капачката. На другия ден подхранете кваса с вода и брашно и до 2-3 ще видите как се появяват мехурчета.

Захранете го отново с вода и брашно (в същото количество). Това последно захранване обаче трябва да е непосредствено преди приготвянето на хляба, за да бъде квасът свеж.

Смесете пълнозърнестото брашно с кваса и водата. Месете около 10 минути. От време на време сипвайте по малко брашно или намазнявайте ръцете си, за да можете да замесвате по-лесно.

Сложете готовото тесто в купа и го оставете да втасва около час. Премесете го още веднъж, като сега вкарате и солта в него.

Оставете да втаса повторно - този път за поне 6-8 часа, а времето зависи от самата сила на кваса. Може и да го приберете в хладилника за нощта.

Премесете за кратко тестото и оформете от него пълнозърнест хляб с кръгла форма.

Покрийте тава за печене с хартия и сложете хляба. С остър нож направете разрези по повърхността му и поръсете с малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете да втаса финално за 2-3 часа.

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете хляба 15 минути и след това намалете градусите на 180. Печете още около половин час или до получаване на апетитен загар.

Пълнозърнестият хляб с натурален квас е чуден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: