Начин на приготвяне
Ако нямате квас, може да си го направите, като смесите вода и брашно до получаване на гъста каша.
Сипете в бурканче и оставете да престои на стайна температура, като не затваряте изцяло капачката. На другия ден подхранете кваса с вода и брашно и до 2-3 ще видите как се появяват мехурчета.
Захранете го отново с вода и брашно (в същото количество). Това последно захранване обаче трябва да е непосредствено преди приготвянето на хляба, за да бъде квасът свеж.
Смесете пълнозърнестото брашно с кваса и водата. Месете около 10 минути. От време на време сипвайте по малко брашно или намазнявайте ръцете си, за да можете да замесвате по-лесно.
Сложете готовото тесто в купа и го оставете да втасва около час. Премесете го още веднъж, като сега вкарате и солта в него.
Оставете да втаса повторно - този път за поне 6-8 часа, а времето зависи от самата сила на кваса. Може и да го приберете в хладилника за нощта.
Премесете за кратко тестото и оформете от него пълнозърнест хляб с кръгла форма.
Покрийте тава за печене с хартия и сложете хляба. С остър нож направете разрези по повърхността му и поръсете с малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете да втаса финално за 2-3 часа.
Загрейте фурната на 200 градуса. Печете хляба 15 минути и след това намалете градусите на 180. Печете още около половин час или до получаване на апетитен загар.
Пълнозърнестият хляб с натурален квас е чуден!