Начин на приготвяне
Включвам фурната да се загрее на 50 °C.
За този вкусен пълнозърнест хляб маята разтварям в 1/2 ч.ч топла вода със захарта.
В купа сипвам брашното, правя кладенче и сипвам разтворената мая, добавям останалата топла вода, солта и замесвам, доколкото е възможно, понеже не може да се събере напълно, а се поразпръсва брашното.
В обилно намаслена тавичка поставям оформения хляб и го обръщам да се намасли и от другата страна.
В предварително загрятата на 50 °C фурна втасва, докато удвои обема си.
След това увеличавам фурната на 220 °C, без да изваждам тавата от фурната, и изпичам ръжения хляб за около 40-50 минути.
Готовият здравословен ръжено-пълнозърнест хляб напръсквам с вода и покривам с кърпа.