Начин на приготвяне
Смесете пълнозърнестото и ръженото брашно с 2-3 чаши от бялото. Водата смесете с олиото, солта, захарта, маята и бакпулвера, докато шупне.
Направете кладенче в брашното и сипете сместа с маята. Замесете постепенно меко тесто, като при нужда се добавя още брашно.
Разделете тестото на 4 части и ги поставете втасат за половин час, докато удвоят обема си.
Разпределете частите в продълговати намазнени форми или направете овален хляб в кръгла тава, не много голяма. Поръсете хляба с овесени ядки.
Всеки пълнозърнест хляб се изпича за около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна до приятен загар. При нужда проверявайте готовността с клечка.
Домашният пълнозърнест хляб е готов.
Коментари