Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест Хляб»Пълнозърнест хляб с маслини

Пълнозърнест хляб с маслини

Еко КПойнтЕко КПойнт
Новак
5312
Пълнозърнест хляб с маслини1 / 2
17/02/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
55 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Поднесете този ароматен хляб с българско сирене - пръстите ще си оближете"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл хладка
  • мляко - 150 мл
  • мая - 10 г жива
  • брашно - 480 г бяло тип 500
  • брашно от гречка - 120 г
  • грис - 160 г
  • мюсли - 60 г смляно (на ситни трохи)
  • сол - 5 г
  • мед - 45 мл
  • маслини - 50 г на шайби
  • сусам - 30 г
  • зехтин - 30 мл (гроздови семки)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладката вода. Пресейте брашното тип 500, прибавете гречката, гриса и ситно смляното мюсли. Прибавете солта и разбъркайте. Прибавете водата с маята и замесете тесто.

Добавете сусамовото семе. Добавете зехтина и меда и продължете да месите. Ако тестото ви стане на трохи, добавете постепенно млякото, докато стане хубаво тесто. Месете, докато тестото стане гладко.

Забележка: Заради консистенцията на брашната, тестото ще бъде леко грапаво.

Прибавете маслините, нарязани на шайби. Продължете да месите поне 10 минути. Оставете да втаса на стайна температура (обикновено в същия съд, в който сте замесили тестото, като сте покрили съда с памучна кърпа) около 40-45 минути.

Когато тестото е втасало, прехвърлете в намазнена и набрашнена тавичка и печете на 170 градуса (350 F) около 35-40 минути или докато е готово. Проверете с клечка за зъби готовността му.

Оставете да изстине и извадете от формата за хляб.

Нарежете на филии и сервирайте с бяло българско козе или саламурено краве сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка: