Начин на приготвяне
Винаги купувам от магазина ГХИ, въпреки че във фризера ми задължително има 500 г поне домашно краве масло.
На скоро обаче моя колежка каза, че сама си го прави и с нейни напътствия направих и аз в кукъра - Philips. Разбира се не е нужно в кукър, но с него мога с точност да регулирам температурата.
Изсипах в купата 500 г краве масло и пуснах Manual на 120°C. След като маслото се разтопи, започва да се появява пяна отгоре, която се отделя. Аз лично ползвах метална цедка, но може и с лъжица. Пяната слагах в една купичка.
След като се избистри и спре да се появява пяна, изсипах течността в кутии, като при преливането минава отново маслото през цедка.
Оставих домашното пречистено масло да изстине и сложих в хладилника.
Пяната, която отделях е реално белтък, но има и вътре масло. Аз я пазя за някоя манджа мазнинка да добавя.
От (с точност) 490 г масло стана ГХИ- 327 г.
Ароматът от пречистеното масло е превъзходен - заслужава си да си правиш в къщи. Отнема около 30 минути цялата процедура.
През цялото време трябва да се стои над котлона, защото пяната, която се появява, ако не се махне, пада на дъното и започва да загаря.