Начин на приготвяне
Маслото се слага в касерола или друг малък съд с незалепващо покритие.
На много слаб котлон се разтопява, като след разтопяване се запържва отново на слаб котлон, като периодично се отпенва пяната, която се образува. ГХИ е готово, когато спре да се отделя пяна и маслото стане прозрачно, след което се сваля от котлона и се прецежда.
Лимецовото брашно се пресява с купа, с която ще се меси.
В отделна купичка маята се натрошава и залива с топлата вода, след което се разбърква много добре.
В средата на брашното се прави кладенче, в което се налива размитата във вода мая и солта.
Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса за 1 час, след което се размесва отново.
Тестото се разделя на 8 топки. Всяка топка се разточва на кора с диаметър 30 см.
Сиренето се натрошава на дребно.
Тавата с незалепващо покритие се намазва много добре с олио, след което се нарежда разточена кора, която се намазва с олио и ГХИ.
През две кори се нарежда натрошено сирене, като всяка кора се намазва с олио и ГХИ.
Тутманикът се нарязва на парчета и се залива с останалото ГХИ. Оставя се да втаса 30 мин.
Пече се 40 мин. в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Лимецовият тутманик с ГХИ е готов.