Начин на приготвяне
Нарязваме лука и чесъна на дребно и ги запържваме до омекване. Към тях прибавяме доматеното пюре и подправките и го оставяме да къкри на слаб огън.
През това време запържваме каймата и я добавяме към готовия сос.
Нарязваме картофите на кубчета и праза на колелца, слагаме ги в тавата заедно с каймата и доматения сос.
Добавяме сол на вкус и един литър вода и разбъркваме добре.
Поставяме тавата в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути. След като са помекнали малко картофите, добавяме измития и почистен ориз и разбъркваме, като гледаме да няма ориз над водата.
Поставяме отново тавата във фурната за 20 минути и след като оризът поеме водата манджата е готова.
Картофите с ориз и праз на фурна се разпределят на порции и се сервират топли.